Massale wereldwijde cyberaanval

wanacryptor
15 mei 2017

Het zal u niet ontgaan zijn dat de media op dit moment berichten over grootscheepse en wereldwijde ransomware-aanvallen. Inmiddels zijn organisaties wereldwijd getroffen.

Wij willen u graag wijzen op onderstaande zaken zodat kan worden voorkomen dat uw organisatie getroffen wordt.

Het hebben van een goede, gecontroleerde back-up is van het allergrootste belang. Het is in de meeste gevallen de enige manier om weer de beschikking te krijgen over uw gegevens en daarmee de continuïteit van de bedrijfsvoering te garanderen.

Ransomware is momenteel een van de grootste bedreigingen voor computergebruikers. De schade die deze ‘infectie’ aanricht is enorm: de hele computer en serveromgeving kunnen worden besmet. Criminelen vragen vervolgens ‘losgeld’, waarbij betaling niet zonder meer tot vrijgave van de geïnfecteerde bestanden leidt.

Hoe vinden de meeste besmettingen plaats?

U ontvangt in de meeste gevallen een ogenschijnlijk betrouwbare mail van een partij waarvan u gewend bent mail te ontvangen (bijvoorbeeld KPN, Bol.com, UPS, DHL etc). In deze mail zit een bijlage en/of een link die de ransomware zal activeren.

Zodra de link of de bijlage wordt geopend start de versleuteling van de bestanden op de betreffende pc en het netwerk. Hierna kunnen uw bestanden niet meer kunnen worden geopend. Zodra u één van de versleutelde bestanden opent krijgt u een scherm met de vraag om geld over te maken om de versleuteling ongedaan te maken. Ook zal de ransomware proberen om andere pc’s in het netwerk te infecteren.

Wat kunt u doen om het risico van besmetting te voorkomen?

- Waarschuw uw medewerkers voor dit fenomeen en vraag hen extra zorgvuldig te zijn bij het openen van bijlagen in de mail
- Controleer of uw spam filter up to date is
- Zorg dat u een Next Generation Firewall hebt
- Loop de rechten van uw medewerkers nog eens na. Hoe beperkter de rechten, hoe minder schade in geval van besmetting
- Zorg dat alle besturingssystemen up to date zijn

Wordt uw organisatie toch getroffen door een Ransomware aanval?

Het is dan van het grootste belang om te beschikken over een volledige en betrouwbare back-up die regelmatig wordt gecontroleerd door middel van het uitvoeren van een restore-test.

Mocht u niet overtuigd zijn dat deze zaken op orde zijn of een extra check uit willen laten voeren, neem dan contact met ons op zodat wij u hierbij kunnen ondersteunen.
Accepteren
Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek op onze site beter te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Lees meer