Cryptolocker virus

cryptolocker
14 april 2016

Cryptolockervirussen richten zich veelal op bedrijven door mails te sturen uit naam van bekende afzenders zoals DHL, KPN, of PostNL.

In de inhoud wordt verwezen naar een link waarop kan worden geklikt voor meer informatie. Hierna kan het virus worden geïnjecteerd op de computer en alles wat zich in hetzelfde netwerk begeeft. Ook reeds gemaakte back-ups kunnen hierdoor beschadigd worden.

Nadat het virus alle bestanden op de achtergrond heeft versleuteld, maakt het virus zich bekend. Er wordt om geld gevraagd wat nu ca. € 700 euro bedraagt en er kan ook via bitcoin betaald worden. Ze beloven dat alle bestanden hierna worden ontsleuteld. Echter er zijn berichten waarbij dit niet gebeurd, of het virus activeert zich opnieuw na ontsleuteling.

Mijn bestanden zijn versleuteld, wat nu?

De verminkte bestanden kunnen niet worden hersteld. Afhankelijk van de situatie kan bepaald worden wat de beste strategie is. Is er een geschikte en recente back-up aanwezig en is deze nog niet verminkt? Dan is de beste werkwijze om eerst het virus z.s.m. te laten verwijderen om daarna de backup terug te zetten.

Is er helemaal geen back-up? Ook al wordt er met klem geadviseerd om niet te betalen, kunnen wij ons voorstellen dat het ontsleutelen door betaling een optie is die toch overwogen wordt. Hoe belangrijk en waardevol zijn de bestanden voor u en is dat het geld waard?

Wel is het zeer belangrijk dat ook in dit geval het virus op tijd wordt verwijderd om een snelle terugkeer van dit virus te voorkomen.

Hoe kan ik dit type virus voorkomen?

Een goed beveiligd systeem is belangrijk, maar even belangrijk is dat u goed oplet wat u naar binnen haalt. Maak regelmatig backups van uw belangrijke bestanden en zorg dat deze backup niet op de computer of een aangesloten USB-schijf blijft staan.

Online backuppen is in dit geval de beste optie omdat hiermee de kans wordt gereduceerd dat ook de backupbestanden worden verminkt.

Cloudet biedt een online backup abonnement voor een aantrekkelijk tarief waarbij er meerdere kopies van al uw bestanden worden opgeslagen. Uiteraard via een beveiligde verbinding en alleen toegankelijk met uw eigen inloggegevens.

Accepteren
Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek op onze site beter te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Lees meer